JANDARMA ŞEHİTLERİ ANITI TANITIM METNİ
1. GENEL :
Jandarma Şehitleri Anıtı, Jandarmanın kurulduğu 1839 yılından günümüze kadar geçen dönem içerisinde; vatanımızın bölünmez bütünlüğü, milletimizin bağımsızlığı, birlik ve beraberliği ile huzur ve emniyeti için mücadele ederken şehit düşmüş jandarma personelinin isim ve anılarını sonsuza dek yaşatmak amacıyla oluşturulmuş bir komplekstir. Kompleks Merkezi Anıt, onun arka bölümünde yer alan Anma ve Sunum Binası ile stadyum yönünde bulunan Şehit Jandarma Generalleri anıtı olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır.
2. MERKEZİ ANIT
1998 yılında açılışı yapılan merkezi anıtta yükselen ve andezit taşlarla kaplı orta kaide; Türk Milletinin yüceliğini, kaide üzerindeki bronz bayrak ve ATATÜRK maskı; Millet-Bayrak-Atatürk birlikteliğini, tam teçhizatlı jandarma komando personeli; jandarmanın vatanı ve milletini her türlü iç ve dış tehlikeden korumaya her zaman hazır olduğunu, aslan ise “Bir kanun ordusu” olan Türk Jandarmasının; cesaretini ifade etmektedir.
Orta kaidede görünen mermer tabletler üzerinde Atatürk’e ait veciz sözler yer alırken, kaide üzerinde ise bir jandarma komando erinin şehit olmadan önce yazdığı ve ailesine gönderdiği mektuptaki “JANDARMA OLMAK ONURUMDUR” adlı şiir yer almaktadır.
Sağ ve sol tarafta görülen tabletler üzerine; jandarmanın kuruluşundan bu güne kadar geçen dönemde şehit düşmüş, 10.996 jandarma personelinin isim ve kimlik bilgileri yazılmıştır.
Bina kalabalık grupların ve engellilerin ziyaretlerine uygun olarak tasarlanmış; koridor, anma odası ve sunum odasından oluşmaktadır.
Koridordaki bilgisayarlar ve sunum odasındaki ekran üzerinde jandarma şehitlerinin ayrıntılı biyografik bilgileri görülebilmektedir. Ayrıca bilgisayarlar ve büyük ekran üzerinde, şehitlere ait elde edilebilen her türlü fotoğraf, video kaydı, mektup ve şiirlerin yanında; şehitlerin isimlerinin verildiği çeşitli bina, lojman, sokak ve caddelerin görüntüleri de izlenebilmektedir.
Anma Odasında; şehitlerin kendi el yazıları ile yazmış oldukları şiir ve mektuplar ile fotoğrafı temin edilebilen ve iyi durumda olanlardan (3.874) şehit fotoğrafı ışıklı panolarda sergilenmektedir. Ayrıca beş şehit jandarma generalinin biyografik bilgileri de bulunmaktadır.
4. ŞEHİT JANDARMA GENERALLERİ ANITI:
Şehit Jandarma Generalleri anıtının arka yüzünde jandarmanın görevlerini anlatan bir rölyef yer almaktadır. Ön yüzünde ise beş şehit generalin büstleri ve biyografileri bulunmaktadır.
Ortadaki büst, 1993 yılında uçağının düşmesi sonucu şehit düşen 32’nci Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref BİTLİS’e aittir. Onun hemen sağ ve solunda yer alan iki büst; emekli olduktan sonra terörle mücadele kapsamındaki görevlerinden dolayı 1991 yılında uğradıkları suikast sonucu şehit düşen E.Korg. Hulusi SAYIN ve E.Korg. İsmail SELEN’e, sağ ve sol baştaki büstler ise 1991 yılında Adana’da makam aracına düzenlenen suikast sonucu şehit düşen Tuğg. Temel CİNGÖZ ile 1993 yılında terörle mücadele esnasında çatışmada şehit düşen Tuğg. Bahtiyar AYDIN’a aittir.